• 2023. 01. 31. kedd
    Marcella
  • 2 ℃
    6 ℃
  • Akciós autók Önnek!

5 meglepő tény, amit eddig nem tudtál a PLC programozásról!

Ha hallottál is már a PLC programozásról, most mutatunk 5 érdekességet, ami valószínűleg új lesz neked. Az információmorzsák mellé néhány külső forrást is adunk, ahol tovább bővítheted a tudásodat.

- TechPress

Mi az a PLC programozás?

Ahhoz, hogy PLC programozásról beszéljünk, először ismernünk kell magát a PLC-t. A rövidítés a “programmable logic array” kifejezésből származik, amely magyarul progamozható logikai vezérlőt jelent. 

Ilyen készülékeket használnak általában gyártósorokon, ezek vezérlik a gépek működését – egy előre beprogramozott / időzített logika szerint. Fő előnye a korábbi relés eszközökhöz képest a rugalmasság: PLC-vel egyszerűbben és gyorsabban megoldható, hogy a gyártósor átálljon egy másik termék előállítására – akár egészen rövid időn belül is. A relés megoldásokkal ez jóval nehezebben lenne megvalósítható, mivel azok fizikailag összeépített logikát tartalmaznak, amely nem programozható.

A PLC viszont kifejezetten a programozhatóság igénye miatt találták ki, így a készülékben tárolt logikai kapcsolatokat bármikor újra lehet programozni. Flexibilitásának hála, az eszköz megjelenése jelentősen előrelendítette az automatizálási iparágat.

5 érdekesség a PLC programozásról

1. Egy PLC több ezer relét is kiválthat

Az említett rugalmas programozhatóságnak hála, egy PLC, egy programmal akár több ezer relés illetve időzítő funkcióját is kiválthatja. Ebben a cikkben összefoglalták a PLC-k előnyeit a relés megoldásokhoz képest.

2. Már 1971 óta létezik

Az első PLC készüléket 1971-ben fejlesztették az Allen Bradley cégnél (ma a Rockwell Automation tulajdonában áll). Ez különösen jelentős áttörés volt abban a korban, amikor a “five hours to find and five minutes to fix” mondás volt jellemző, ami magyarra fordítva annyit tesz, hogy egy hibát öt órába telt megtalálni, viszont csupán öt perc volt kijavítani – utalva a relés megoldások kevésbé felhasználóbarát jellegére.

Ma már számos óriáscég kínálatában megtalálható, ilyen például a Siemens, Mitsubishi Electric, Schneider Electric, ABB, Honeywell, stb.

3. Programozhatsz PLC-t akár PLC nélkül is

Ha érdekel a PLC programozás, könnyedén elkezdheted, mivel szerencsére már rengeteg online videó és tananyag is rendelkezésre áll. És akár a gyakorlati részét is tanulhatod online, ugyanis számos PLC szimulátor létezik az interneten.

Egyes PLC szimulátorokkal még a mobilodon is “játszhatsz”, akár egy villamoson ülve. Keress rá Google-ben a “plc simulator online” kifejezésre, vagy nézd meg ezt az angol nyelvű cikket, ahol összegyűjtötték a három legjobbnak tartott PLC szimulátort.

4. A közlekedési lámpákat is PLC vezérli

Mi történik egy közlekedési lámpán? A különböző színek egy előre meghatározott logika és időzítés mentén váltják egymást – tehát kézenfekvő a programozható logikai vezérlő alkalmazása. Ha érdekel, hogyan lehet felépíteni a programot 4 irány (észak, kelet, dél, nyugat) és 3 fény (piros, sárga, zöld) felhasználásával, ez a cikk tetszeni fog.

5. Egyes PLC-k akár a zsebedben is elférnek

Mára a sok különböző felhasználási terület miatt számos PLC típus elérhető: egyes modellek olyan kis méretűek, hogy a zsebedben is elférnek, míg más típusokhoz a klasszikus szerverekhez használatos rack szekrény szükséges. (A Velocio nevű cég állítja, hogy ők kínálják a világ legkisebb PLC eszközét, amely alig nagyobb, mint 6 x 6 centiméter.)

Viszont ha tudsz PLC programozni, akkor valójában az összeset tudod kezelni, mivel a rajtuk futó logika hasonló, mérettől függetlenül fel tudod használni a tudásod.

Nézd meg a PLC vezérlőket közelebbről

Ha érdekel a PLC-k világa, vizsgáld meg a Lenze PLC vezérlőket: a széles termékpalettán különböző felhasználási területhez illeszkedő vezérlőket, és kiegészítő termékeket is kínálnak. A német cég 1947 óta létezik, és professzionális ipari termékeket gyárt.

Szponzorált cikk
Ez is érdekelheti