• 2020. 12. 02. szerda
    Melinda
  • -1 ℃
    2 ℃
  • Akciós autók Önnek!

Soha nem látott teljesítményt produkál az új generációs iPhone 12

Megkérkezett a vadonatúj iPhone 12, méghozzá azonnal négy különböző modellel robbant be a piacra. Ezek név szerint a “sima” iPhone 12, minden idők eddigi legokosabb telefonja - valamint ennek mini, pro és pro max változata.

- TechPress

A tech-óriás négy különböző változatban rukkolt elő a 12-es modellel - mint azt az Apple Parkban tartott online közvetítésük során a cég jelenlegi vezére, Tim Cook bejelentette.

Ahogyan azt már jóelőre sejteni lehetett, végre az Apple telefonjaiba is megérkezett az 5G technológia, ami a felhasználóknak még az eddiginél is gyorsabb le- és feltöltési sebességet biztosít.

Az iPhone-ban már minden program és alkalmazás arra optimalizált, hogy a legteljesebb mértékben kiszolgálja az új technológia adta előnyöket. Okostelefonunk azonban azt is érzékeli, mikor nem szükséges az ötödik generációs hálózat nyújtotta előnyöket használni. Ilyenkor visszavált az energiatakarékosabb, 4G-s működési formára.

Ami az iPhone 12 megjelenését illeti, úgy tűnik, a cég valamelyest visszatért az alapokhoz: leginkább a négyes és az ötös sorozat külalakjára emlékeztetnek a tavalyi, 11-es modellhez képest 11 százalékkal vékonyabb, 16 százalékkal könnyebb modellek.

  

Kijelzőik már OLED technológiára épülnek, ennek használatával már nincs szükség háttérvilágításra a képalkotáshoz. A telefonok pedig felbontásban már kétszer annyit teljesítenek, mint az előző generáció: 2532x1170 pixelt képesek megjeleníteni.

A képernyő 6,1 hüvelykes mérete ugyanakkor változatlan, így legalább az iPhone 11-esünk tokját nem kell lecserélnünk. Igaz, a hazai webshopok kínálatában már meg is jelentek a vadonatúj tokok, a 12-es mind a négy modelljére szabva.

  

Felturbózták a teljesítményt is

A legújabb generációs iPadekben már találkozhattunk vele, most az iPhone 12-be építve is bemutatkozik az A14 Bionic központi chip. Az eszköz nem más, mint a világ első okostelefonos processzora, ami a TMSC 5 nanométeres gyártástechnológiájával készül. Használata minden eddiginél nagyobb sebességet, alacsonyabb fogyasztást, ezáltal pedig jócskán megnövekedett üzemidőt eredményez.

A processzor használatával a 12-es vitán felül köröket ver az elődjére: az új jövevény grafikai feladatokban, így a játékokban akár 50 százalékkal is nagyobb teljesítményt nyújthat, mint az iPhone 11, a mesterséges intelligenciát alkalmazó tanulási feladatokban pedig 70 százalékkal is túlszárnyalhatja azt.

A kamerák terén a telefon hozza az elvártakat, hiszen az új modell hátulján egy széles és egy ulta széles látószögű lencsét is találunk, a már megszokottnak számító 12 megapixeles felbontással.

  

A mesterséges intelligencia ahhoz is hozzájárul, hogy egyre menőbb fotókat készíthessünk: elemzi a képeink egyes részeit, automatikusan állít a fényerőn és a kontraszton, ráadásul Smart HDR-t használatával optimalizálja a beállításokat. A tovább fejlesztett éjszakai módot pedig mostantól bármelyik kameránk, az előlapi és a hátoldali is használhatja.

Végül, de nem utolsósorban praktikus újítás a mágneses hátlap, ugyanazzal a MagSafe technológiával, amelyet már a laptopokról is jól ismerhetünk. Ennek hála mostantól gond nélkül pattan rá a készülékek hátuljára a vezetéknélküli töltő, pontosan oda, ahová szántuk.

Az Apple hamarosan különböző kiegészítőkkel is előhozakodik, amelyek mind a hátlap mágnesességét használják ki. Felkészülhetünk a telefonra tapadó tokok, pénztárcák és apró-cseprő kiegészítők felbukkanására is.

Mit tud a Mini, a Pro és a Pro max?

A fentiekben tehát megismerhettük az iPhone 12 alapmodelljét, de vajon mire képes a három másik?

Eláruljuk: a mini éppen azokkal a jó tulajdonságokkal bír, mint nagy testvére, így a processzora, a kamerái és minden egyéb paramétere megegyezik az eredetivel. Éppen csak a képernyőre ment össze 5,4 hüvelykre - így 2340x1080 pixeles. Vékony káváinak köszönhetően azonban a telefon mérete még a régi 4,7 hüvelykes készülékek külső méretét is alulmúlja.

  

Az iPhone Pro és Pro Max ugyanakkor már jelentős mértékben elüt az alapmodelltől. Már anyagukban is más minőséget képvisel, hiszen alumínium keret helyett precíziósan vágott, rozsdamentes acél fogja őket közre.

A Pro tartja a képernyő felbontását és 6,1 hüvelykes méretét, a Pro Max azonban már 6,7 hüvelykre bővíti azt (mindehhez 2778x1284 pixeles felbontás társul). Mindkét modellhez Retina XDR kijelző tartozik, ahogyan a már jól ismert OLED technológia is.

A két prémium modell hátlapján már három kameralencsét találunk: bővítés az alapmodellhez képest a négyszeres zoomra képes telefotó. Ezekben az iPhone-okban már az úgynevezett LiDAR szkenner is helyet kap, amivel a tárgyak térbeli elhelyezkedése pontosan meghatározható - így a készülékek rosszabb fényviszonyok esetén akár hatszor gyorsabban fókuszálnak, mint korábbi társaik. A Pro és a Pro Max ráadásul nem csupán HDR-ben, de Dolby Vision-ben is képes videót rögzíteni, ezzel az első ilyen telefon a világon.

  

A négy új modellel novembertől találkozhatunk a boltok polcain és a webáruházak kínálatában. Az iPhone 12 és az iPhone 12 Pro már október 23-tól megvásárolható, míg a két szélsőség, a Mini és a Pro Max november 13-án érkezik. Ami pedig az árakat illeti, nem árt rá előre felkészülnünk, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Az iPhone 12 és a Mini 64 / 128 / 256 gigabájt, míg a Pro és a Pro Max 128 / 256 / 512 gigabájt tárhellyel érkezik. Az árak a legkisebb tárhellyel rendelkező modelleknél a következőképp alakulnak:

• • iPhone 12 Mini - 299 990 forint

• • iPhone 12 - 349 990 forint

• • iPhone 12 Pro - 439 990 forint

• • iPhone 12 Pro Max - 479 990 forint

Ezzel tehát az Apple igazából nem rugaszkodott el túlzottan a konkurenciától, de azt sem mondhatjuk, hogy az az androidos mezőnyhöz képest semmi különösebb extrát nem tartalmazó iPhone 12 vagy Mini árazása kifejezetten barátságosra sikerült volna, sőt, itt meglepően vastagon fogott a gyártó ceruzája.

Szponzorált cikk


Ez is érdekelheti